Posted on

Wie vraagt, wordt over-geslaagd

Wie heeft het niet te horen gekregen vroeger? ‘Wie vraagt, wordt overgeslagen.’ Nu je misschien zelf ouder bent snap je dat antwoord wel, want er moet toch een keer een stop op al die vragen van de kids. Wat we alleen vergeten is dat door het afkappen van de antwoorden de kinderen in het ongewisse laten. Velen van ons zijn dan geneigd om het antwoord voor zichzelf in te vullen, wat niet altijd in lijn ligt met wat het antwoord zou zijn. We keren ons vaak meer naar binnen en gaan het voor onszelf verder uitdenken en invullen.

Meer openheid zou de wereld goed doen
Als je mij vraagt ‘Wat is er het meest nodig in de wereld op het gebied van communicatie?’ is niet mijn antwoord ‘Meer begrip of meer luisteren’, maar dat mensen heel precies gaan aangeven wat ze willen. En dat ook durven te vragen. Ik zie veel mensen om me heen die niet om hulp durven te vragen. Dat is lastig. Voor die mensen, maar ook voor de omgeving. Die moeten het dan maar ‘aanvoelen’ of doorvragen en hopen dat het juiste antwoord komt. Doordat juist niet helder is wat mensen willen, ontstaat veel schuldgevoel, oordelen en invullen. Dat schuldgevoel komt dan voort uit de gedachte: ‘ze heeft iets nodig, ik weet niet wat, maar ik zou het moeten weten, er is toch echt wel wat mis met mij’.

Ken jezelf en je emoties
Maar wat ook lastig is, is dat veel mensen niet weten wat ze nodig hebben. Vaak komt dat doordat het zo diep ligt weggestopt, dat we het niet beseffen. Vaak is nog wel bekend wat we niet willen, maar niet wat we dan precies wel willen. Als je vriendin verlaten is door haar vriend, hoe fijn zou het zijn als ze zou zeggen ’Ik wil graag afleiding, dus laten we wat leuks doen en er even dit weekend niet over praten’. Of ‘Ik wil vanavond de hele avond huilen om het te verwerken met een fles wijn en vind het fijn als je erbij bent’. Dat is helder en duidelijk, maar niet iedereen weet precies waar die behoefte aan heeft in een dergelijke situatie.

Bouw een betere relatie met je omgeving door te communiceren

Alleen als het niet duidelijk is, dan proberen we maar wat. Dat is soms fijn, want dat kan een ander helpen natuurlijk. Maar nog fijner is als we voor onszelf zouden weten waar we behoefte aan hebben. Dus niet: ‘Je moet er voor me zijn’, maar ‘Ik heb behoefte aan een arm om me heen en troostende woorden’. Onze partners en omgeving zouden er heel blij mee zijn! En voor jezelf is het extra fijn, want jij krijgt dan de hulp waar je eigenlijk behoefte aan hebt.

Warme groet,
Ivette
– – – – – // – – – – –