Posted on

Wonderpil

Om me heen zie ik veel vrouwen die last hebben van onzekerheid. En op zich is dat niet zo’n punt, maar wel wanneer ik zie dat ze het weerhoud om een stap te nemen of gewoon hun grenzen aangeven(en ook nog vaak er een verhaal bij maken).. Bijvoorbeeld niet vragen om loonsverhoging  (‘ik geef niet zoveel om geld’), om die promotie te maken (‘ach, dan ben ik ook minder flexibel’), vaak overwerken (‘ach joh, mijn collega’s zijn zo druk, dat kan ik best’). 

Dus veel vrouwen zouden (ondanks hun verhaal) toch wel een soort van wondermiddel willen om zich niet meer onzeker te voelen. Dan zouden ze altijd goed communiceren, grenzen aangeven, hun eigen intuïtie gaan vertrouwen, geloven in wat ze doen, en nog veel meer. 

Maar een pilletje tegen onzekerheid, zou dat helpen? 

Je nooit meer onzeker voelen in alle situaties?  Hier werkt het anders. 

We gebruiken ‘zekerheid’ en ‘onzekerheid’ in tegenstellingen. Maar eigenlijk voel je dit pas op een bepaald moment. Je doet iets, en voelt geen onzekerheid, dus voel je je zeker. 

Maar dit is eigenlijk zoals je ‘normaal’ bent. Echter, omdat ergens je gedachten of emoties tussenkomen waardoor je ineens gaat twijfelen, lijkt het of die ‘zekerheid’ weg is. 

Natuurlijk is die niet weg, die is er altijd, maar er komt iets tussen, namelijk je gedachten, een situatie of je lichaam. En daardoor lijkt het of die weg is. 

Juist die onzekerheid, die vertelt je iets over jezelf. Vaak door de emoties en de gedachten, die je weer een ingang zijn om naar jezelf te kijken.  Alleen heeft niemand geleerd om hiermee om te gaan. Het liefst gaan we dan ook maar onzekerheid uit de weg. Of erboven staan. Of negeren het. Of doen ons anders voor. 

Eigenlijk wel jammer. Want als je goed weet hoe naar onzekerheid te kijken dan zie je dat het niet meer of minder dan handvatten zijn om juist naar jezelf te kijken op een concrete manier. 

Dus zo’n pilletje zou niet helpen. Want het zou alleen maar het ‘nare’ gevoel weghalen, maar niets aan de situatie veranderen. Je bewustzijn zou niet veranderen. En dat is wat onzekerheid vraag. 

Wel is het nodig om dit te trainen. Net het als lopen van een marathon. Stukje voor stukje. Je wordt sterker en beter in wat je doet. Je krijgt er vertrouwen in en kunt dan weer verder.

Warme groet,
Ivette
– – – – – // – – – – –