Posted on

Binnen-wereld

Je binnenwereld is de wereld waar je eigenlijk nooit van weg kunt. Deze is er altijd. De buitenwereld, zegt het al, is wat zich buiten jou afspeelt.

Die binnenwereld speelt zich af in jouw hoofd vooral en misschien ook in je lichaam.

Je voelt je lekker en ineens kan er iets in de buitenwereld gebeuren (een opmerking, iets wat je ziet, wat je hoort of voelt) en dan gaat het in je binnenwereld veranderen. Wat eerst nog fijn was, is nu ineens chaos, verwarring of wat dan ook.

Wat mensen vaak geneigd zijn om te doen, is om hun buitenwereld weer zo te willen veranderen dat het in de binnenwereld weer fijn gaat.

Stel… je hebt een vriendin al een tijdje niet gezien en je weet niet zo goed wat je ermee aan moet. Dit is dan iets van de ‘binnenwereld’, je wordt onzeker, het maakt je boos, je voelt je machteloos en allerlei emoties en gedachten komen voorbij. Kortom: gedoe.

Vaak wordt dan gedacht dat de oplossing in de buitenwereld ligt.

Dus: Als zij maar duidelijkheid geeft, dan heb jij geen last meer van het gedoe in je hoofd. Ook zal doet dat eventjes pijn.

Of iemand stelt je een vraag, je wilt nee zeggen maar dan voel je je schuldig. Je zegt toch maar ja om van het ‘gedoe’ anders in je hoofd af te zijn.

Alleen, de oplossing zit nooit in de buitenwereld. Het zit in je binnenwereld. En vooral hoe je kunt omgaan met ‘triggers’ en gedoe. Wanneer je in je binnenwereld meer ruimte krijgt, dan kun je ook juist met meer openheid naar de buitenwereld kijken.

Dus als je beter begrijpt hoe het in je binnenwereld werkt, dan kun je ook makkelijker met je buitenwereld omgaan. En ook met ‘gedoe’.

Heb je dus een probleem? Ga dan niet direct naar oplossingen kijken in dezelfde buitenwereld, want daar kan het vaak niet worden opgelost. De oplossing zit in jezelf, in je eigen binnenwereld.

Lukt de oplossing niet? Wees toch lief voor jezelf, als het oplossen nog niet lukt. En als het wel lukt, dan wordt je daar alleen maar weer sterker van.

Warme groet,
Ivette
– – – – – // – – – – –